Citim ce am scris despre Noi Înșine...

Sunt codependentă

Pentru mine grupul Al-Anon a însemnat și încă înseamnă, un ajutor deosebit de mare.

Știam de mai mult timp că eram codependentă. Citisem într-o zi, din întâmplare, caracteristicile copilului adult de alcoolic, și mă regăsisem, în fiecare. Am simțit durere, pentru că eram pusă în fața faptului de a recunoaște în sfârșit acele tipare la mine. Dar am simțit și ușurare, pentru că puteam în sfârșit să nu mă mai simt vinovată că sunt altfel decât ceilalți oameni, lucru pe care îl simțisem de mică. 

Eu nu am interacționat direct cu vreun alcoolic, însă știu că bunicul meu a fost alcoolic. Se pare că această boală de familie a ajuns și la mine și mi-a afectat viața, în special relația cu mine și cu ceilalți oameni.

Acum știu că nu sunt o ciudată, ci că sunt doar codependentă. Știu acum că am învățat pe parcursul vieții niște mecanisme prin care mă apăram de lucrurile care mă dureau. Știu acum că aceste mecanisme s-au întors mai târziu împotriva mea, pentru că ele rezolvau doar o problemă de moment, dar pe termen lung nu m-au ajutat. Ci m-au făcut să mă simt tot mai deconectată de mine, de ce gândesc, de emoțiile mele. Și de ceilalți oameni, cu care nu mai reușeam să interacționez ca înainte. Știu că, așa cum am învățat aceste mecanisme, pot să învăț și să nu le mai folosesc. Pot învăța să mă las liberă, să trăiesc, să fiu, fără să îmi mai fie frică.

Știu că așa cum codependența a căpătat o viață a ei și mi-a distrus viața, la fel și recuperarea poate căpăta o viață a ei și mă poate readuce la viață, la simțirea propriei persoane, la adevărata empatie și compasiune față de mine și față de ceilalți.

Acum am curaj să mă confrunt cu durerea de care am fugit, durerea care m-a alungat în codependență. Nu știu încă ce esență are durerea asta, sau ce îmi spune exact. Dar dacă o ascult cu înțelegere și răbdare, știu că într-o zi voi ști. Și că atunci voi fi liberă, mă voi simți așa de liberă cum nu m-am mai simțit de mult timp. Presimt această libertate și parcă îi simt gustul. Dar mai am de lucru cu mine deocamdată.

Și mai ales, știu că nu sunt singură în toată treaba asta. Am cunoscut la grupul Al-Anon multe persoane care au trecut și ele prin multe și care mă înțeleg. Multe acum au zâmbetul pe buze, sau uneori au și zile mai proaste. Dar cel puțin mă ajută să văd cum astfel de persoane se zbat și ele cu aceleași lucruri cu care mă zbat eu. Și se străduiesc să schimbe ceea ce pot schimba, sau să accepte ceea ce nu pot schimba. În acest grup nu am cum să nu mă integrez, pentru că însăși condiția mea mă face să mă integrez. Și mă bucur pentru asta. Mă bucur că am găsit grupul. Tot ceea ce am făcut până acum, anume caiete de exerciții psihologice pentru codependenți, seminarii și workshopuri, m-au adus aici: m-au pregătit să vin în sfârșit în mijlocul unui grup și să îmi recunosc problemele în fața altor oameni. Altor oameni care au și ei aceleași probleme și mă înțeleg. Și să pornesc recuperarea. Acum abia aștept să văd ce mai urmează.

Celor care se regăsesc și ei în simptomele de codependență le urez mult curaj și vreau să le spun că nu sunt singuri. Suntem mai mulți. Și împreună putem reuși să învățăm să ne bucurăm de viață. Dacă vreți să veniți la grup, vă așteptăm cu mult drag.

O codependentă

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Mai multe din această categorie: « Salutare!

Postare articole

Pentru a adăuga un articol trebuie să te loghezi aici

Dacă dorești să te implici și nu ai cont... inscrie-te aici

Stai in legatura cu noi

Inscri-te aici si primesti in casuta ta de mail articole din revista noastra! Bucura-te de abstinenta cu Noi Insine. Nu vom folosi si nu vom furniza adresa ta de mail sau numele si nu vom trimite mai mult de 2-3 emailuri lunar.

Preambulul A.A.

logo-aa  Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin contribuţiile noastre. AA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.(Copyright © The AA Grapevine, Inc. Reprodus cu permisiune)