Citim ce am scris despre Noi Înșine...

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 434

Nu am consumat alcool şi nu am fumat deloc până la 20 de ani, când eram în armată.

Într-un fel m-am îndepărtat de alcool, pentru că aveam în familie doi fraţi alcoolici de-ai mamei mele.

În familia bunicii alcoolul era ca la el acasă, pe fondul unor serate boeme, de jocuri de remi şi cărţi pe bani, cu intelectualii comunei.

Nu ştiam că am un fond genetic şi sunt predispus spre alcoolism.

Comportamentul meu adictiv a ieşit la iveală repede. Făceam totul compulsiv, dictat de plăceri imediate şi bazat pe decizii pripite.

Credeam că pot face ce făceau alţii, în jumătate timpul. Învăţam în timpul studenţiei şi pentru mine şi pentru soţia mea. M-am însurat la 21 de ani, din joacă. Puştoaica de 19 ani ce îmi era soţie plutea şi ea cu mine “într-un zbor pe care-l numeam viaţă”.

La 22 de ani aveam un copil, cu care nu ştiam ce să fac. Noroc că l-a crescut bunica soţiei. Eu ştiam doar să-i cânt muzică folk.

Am început să beau mai puternic după angajare. Cred că la 30 de ani eram deja alcoolic. Începeam să lipsesc mult de acasă pentru alcool. Pe al doilea copil îl duceam cu noi la chefuri. La 31 de ani am încercat să mă schimb prin fuga dintr-un oraş în altul. Mi-am schimbat şi serviciul. Soţia mea simţea că ceva nu e în regulă cu mine.

Cercurile de familii în care se consuma alcool sunt peste tot.

Până în 2001 excelam în chefuri cu alcool. Soţia mea  a rămas alături de mine în încercările ei de a mă schimba.

În 2001 am primit un mesaj de la fiul cel mai mare în care îngerii din Cer îi spuneau să înveţe de la ei credinţa în Dumnezeu. Băiatul spunea: “Tati nu mai bea. Isus nu poate locui cu noi”. Am crezut că este nebun şi l-am internat la psihiatrie. După un an, datorită suferinţei am început  să-L caut pe Dumnezeu şi să-I cer ajutorul. Am început să-L descopăr pe Dumnezeu împreună cu un preot deosebit, atipic care a reuşit să mă facă să conştientizez valoarea vieţii.

Chiar dacă am început să fiu atras de Dumnezeu, nu am încetat consumul de alcool. 

Nu ştiam că sunt bolnav şi că boala mea este progresivă.

Comportamentul meu iraţional şi adictiv m-a adus în situaţia de a avea în 2004 şapte credite la bănci. Câteva sute de milioane le dădeam pe beţii în fiecare an.

Mă intreb acum de ce am ajuns în asemenea punct, aproape pe fundul prăpastiei, de ce n-am realizat că alcoolul îmi ruinează viaţa pe toate planurile. Acum ştiu că de fapt eu nu cunoşteam altă cale, era singura cale pe care am învăţat-o.

Ştiam că din cauza dependenţei mele de alcool mi-am pierdut libertatea. Mă durea când vedeam suferinţa pe care o creez în familie. Ştiam şi vedeam suferinţa copiilor şi a soţiei. Întrevedeam chiar dezastrul spre care mă îndreptam şi totuşi nu puteam face nimic. 

Voinţa mea îmi era anihilată de boală, puterea mea de a alege era distrusă de dependenţa pe care o simţeam ca pe o entitate.

Periodic punea total stăpânire pe mine, pe mintea mea, iar vocea din mintea mea era vocea dependenţei. De multe ori o auzeam: “Nu vezi ce serviciu greu ai, nu vezi că tu eşti singurul care lucrezi, meriţi să bei un coniac, meriţi să te răsfeţi, mai lasă-i încolo de paraziţi. De ce să-ţi refuzi plăcerea de a bea un vin bun, indiferent cât de scump e, doar nu lucrezi pe nasturi.”

Şi astfel mă identificam cu vocea dependenţei şi mergeam drept în primul restaurant fără să mă mai intereseze altceva. Sigur că, apoi urmau celelalte etape ale bolii alcoolismului, ce se declanşau pe rând şi ţineau vreo trei zile.

Alteori, dependenţa îmi evita complet mintea şi descopeream că eram beat într-un bar cu paharul în mână şi mă întrebam: “ Cum naiba am ajuns să beau, când de fapt îmi propusesem să fac cu totul altceva?” 

Am ajuns să cred că băutura îmi este obligatorie pentru ca să trăiesc.

În toamna lui 2007, când nu mai ştiam unde să mă îndrept, când durerea mea şi a familiei mele a ajuns la limita suportabilităţii, am acceptat că am nevoie de ajutor. L-am căutat şi l-am găsit la Alcoolicii Anonimi.

Acum am peste șapte ani de viaţă în abstinenţă, cea dinainte nu o pot numi aşa viaţă.

Am conştientizat că sunt bolnav de alcoolism. Pe măsură ce conştientizarea mea creşte puterea dependenţei slăbeşte. 

Ştiu că alcoolismul nu se vindecă, niciodată. Un alcoolic rămâne alcoolic toată viaţa.

În schimb, mă vindec de ruşine şi de dorinţa de a bea. Degeaba nu bei dacă dorinţa de a nu bea nu este definitivă.

Nenorocirea la un alcoolic nu este că nu vrea să dorească altceva ci este că nu ştie alte dorinţe. Cu greu învăţ acum să am alte dorinţe.

Acum, în abstinenţă, îmi doresc să fiu mai mult decât un om scăpat din ghearele alcoolului, îmi doresc să fiu un om liber de dependenţe.

De un 6 ani şi jumătate nici nu mai fumez. Am inceput sa fac o diferenţă între ce inseamnă “scăpat” şi ce inseamnă “liber”.

Cel scăpat fuge, cel liber nu are pentru ce să fugă. 

 

                                        Mircea, alcoolic, AA Sens Unic Beclean

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Postare articole

Pentru a adăuga un articol trebuie să te loghezi aici

Dacă dorești să te implici și nu ai cont... inscrie-te aici

Stai in legatura cu noi

Inscri-te aici si primesti in casuta ta de mail articole din revista noastra! Bucura-te de abstinenta cu Noi Insine. Nu vom folosi si nu vom furniza adresa ta de mail sau numele si nu vom trimite mai mult de 2-3 emailuri lunar.

Preambulul A.A.

logo-aa  Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin contribuţiile noastre. AA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.(Copyright © The AA Grapevine, Inc. Reprodus cu permisiune)