×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 434

CUM POATE FI AJUTAT... UN DEPENDENT DE ALCOOL

Încercând să convingi cu argumente logice pe cineva dependent de alcool este ca şi cum ai vrea sa te aperi de un urs turbat cu o scobitoare: este o bătălie pierdută din start! Este iluzoriu să ne imaginăm că putem obliga pe cineva să înceapă o cură de dezintoxicare şi apoi să participe la un grup de sprijin, respectiv un grup AA, dacă persoana respectivă nu este suficient de motivată în acest sens. Este o bătălie pierdută din start. O persoană dependentă de alcool nu poate fi ajutată dacă ea nu vrea. Chiar dacă nu aveți cum să vă ajutați prietenul dependent de alcool dacă nu vrea şi el acest lucru, este foarte important să vă implicaţi în a-l ajuta să îşi asume situaţia în care se află şi asta încă de la început. Dar cum? Cum să găsim linia de mijloc între a ajuta și a nu da buzna în intimitatea celui de lângă noi? Cum să vă alăturaţi medicului curant, fără a da impresia că trădaţi persoana dependentă?
Într-o primă fază, va trebui să faceţi ceea ce se numeşte „bilanţul stării de fapt’’, cu alte cuvinte o analiză a situaţiei.
Într-o a doua fază, va trebui să rupeţi clasicul cerc vicios care se instaurează în astfel de situaţii: domnul bea, doamna ţipă, iar domnul bea şi mai mult, deoarece se simte neînţeles şi respins. Ar fi mult mai util, să rămâneți stăpân pe propriile sentimente – mai ales păstrându-vă calmul. Evitaţi orice dispută! – analizaţi care sunt aspectele negative ale faptului că cel în cauză bea. O astfel de discuţie nu este posibilă decât în momentul în care prietenul, este treaz.
De asemenea , nu ezitaţi să îi arătaţi ce anume vă îngrijorează: nu îl ameninţaţi că soţia îl va părăsi, spuneți-i că sunteţi îngrijorat pentru viaţa lui, dacă lucrurile nu se schimbă. Şi invers, insistaţi pe lucrurile pozitive care se pot întâmpla, dacă atitudinea sa faţă de alcool se va schimba în mod radical.
Într-o a treia fază, pentru a-l ajuta să conştientizeze ceea ce se întâmplă, împărtăşiți-i neliniştea şi experiența şi că ar fi bine ca să ceară ajutorul unor specialişti. În loc să-i reproşaţi lipsa lui de voinţă, repetaţi-i cât mai des că aveţi încredere în el şi în capacitatea lui de a reuși. Vor trece poate luni până când persoana respectivă va accepta să consulte un medic, atunci când este treaz, un alcoolic beat care va cere la trei dimineața să fie internat va fi respins întotdeauna. O astfel de decizie trebuie bine gândită și determinată de o motivaţie puternică care este esenţială. Trebuie să-l ajutaţi să cântărească importanţa reală a beneficiilor şi a inconveniențelor consumului de alcool. Trebuie să îi întăriţi sentimentul că libertatea de a alege îi aparţine lui şi nu altcuiva.
Pentru ca cineva dependent de alcool să accepte și apoi să facă progrese în procesul de dezintoxicare, este esenţial ca persoana respectivă să fie conştientă de obiceiurile sale de zi cu zi. Instrumentul ideal este o agendă cu toate momentele în care a băut și de ce, într-o perioadă dată, de exemplu o săptămână. O dată identificate aceste situaţii va trebui sa încercaţi să-l lămuriţi că pentru început este bine să le evite, fără să insistaţi neapărat. Dar îi puteţi propune ca în acele situaţii să staţi de vorbă sau să vă dea un telefon dacă se simte neliniştit în loc să se năpustească asupra sticlei.
Dominarea dorinţei de a bea necesită o anumită tehnică şi unele precauţii. Trebuie evitate situaţiile favorizante: de exemplu, compania altor băutori, amicii de cârciumă, evitarea unor momente de singurătate şi de nelinişte. Trebuie să ştiţi că nevoia de a bea este foarte puternică și la început poate apărea în orice moment al zilei, ca un impuls irezistibil.
Al ajuta pe soţul, ruda , prietenul dependent de alcool nu înseamnă că voi trebuie să gestionaţi totul în locul său şi nici să acceptaţi tot ceea ce vine de la el. Este important să-i fiţi alături fără să-l mânaţi de la spate. Sprijinul pe care îl acordaţi trebuie să urmărească un singur scop: să-l stimulați pe cel în cauză să devină şi să rămână abstinent.
De multe ori , chiar înainte de a întreprinde ceva, persoana dependentă de alcool îşi propune să controleze consumul, fiind conştient de faptul că bea foarte mult şi pe viitor va încerca să bea „normal’’. Însă scenariul va fi mereu același: un pahar de vin lunea, marţea trei, miercurea cinci, iar joi toată sticla. Aşadar, trebuie avută în vedere abstinenţa totală şi evitarea unor alimente și băuturi cărora de regulă nu prea le dăm importanţă. Asta înseamnă că nu este permis nici consumul de bere fără alcool – care practic tot conţine o cantitate mai mică, suficientă pentru a menţine dependenţa (conform legislaţiei concentraţia de alcool a unei beri fără alcool trebuie să fie mai mică de 1,5 % vol.) și nici a altor băuturi slab alcoolizate. De evitat şi mâncărurile care conțin alcool, de exemplu friptura la tavă în sos de vin sau oţetul.
Cura de dezintoxicare îi va permite persoanei dependente de alcool ca, sub supraveghere medicală să nu mai bea deloc. Aceasta cură se poate face acasă sau în spital. Acasă se poate face atunci când există refuzul categoric al persoanei de a se interna, o motivaţie clară a persoanei în cauză, o stare fizică şi psihică satisfăcătoare și o disponibilitate a unei persoane care să poată face tratamentul prescris.
Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre persoana în cauză, cum ar fi: De când este consumator de alcool, ce cantităţi consumă, dacă a mai încercat să renunţe la băutura sau dacă are probleme medicale.
Dacă nu este pregătit oferiți-i câteva sfaturi, broșuri de informare despre alcoolism şi grupuri AA. Dacă ezită purtaţi discuţii şi în continuare, nu îl abandonaţi. Dacă este pregătit acţionaţi imediat, nu rataţi prilejul. Oricum medicii nu vor pierde prea mult timp cu acele persoane care nu sunt în mod evident dornice să renunţe la alcool.
Dacă nu pare motivat se vor continua discuţiile în acest sens. Obiectivul acestora: de al încuraja, de a-l disculpabiliza, de ai aminti riscurile pe care le presupune consumul de alcool, şi mai ales avantajele stopării acestui consum, şi toate acestea cu multă empatie.
Dependenţa de alcool este dublă: fizică adică dependenţa de produs și psihică dată de toate împrejurările vieţii de zi cu zi în care persoana respectivă bea – automatism, obişnuinţă, obiceiuri, sărbătoare, bucurie, supărare, mânie, oboseală, destindere, nelinişte, etc. Pot fi şi maladii psihice asociate de exemplu: o strânsă legătură între angoasă, depresie si dependenţa de alcool, o destabilizare de natură psihică provocată de întreruperea consumului, o stare depresivă. Toate acestea trebuie tratate de medici înainta de a se apela la un grup de sprijin.
Cura de dezintoxicare la spital se recomandă în următoarele cazuri: eşecul dezintoxicării la domiciliu, o dependenţă de alcool foarte severă, existenţa unor maladii asociate, risc suicidar, antecedente de crize epileptice, delirum tremenes, etc.
Trebuie creată o situaţie de încredere bazată pe o comunicare reală, prin care problemele legate de alcool sunt abordate fără nici un fel de tabu. Este important ca persoana să fie informată fără menajamente cu privire la riscurile cauzate de consumul de alcool. Este evident că este contra indicat să-i faceţi prea multă morală sau să-l culpabilizați excesiv. Este mai mult sau mai puţin uşor să încetezi să bei atunci când eşti „cocoloșit’’, când ești ajutat. Partea dificilă urmează după aceea, când persoana respectivă trebuie să facă faţă singură dificultăţilor de fiecare zi. A reînvăţa să trăiască fără alcool, sunt lucruri care îl ajută pe cel dependent să-şi conştientizeze alcoolismul şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos.
În timpul curei va participa la tot felul de activităţi, va putea să meargă la ergoterapie, terapie psihologică sau de grup, de exemplu la un grup AA.
Încurajările şi susţinerile sunt esenţiale, de cele mai multe ori nu se vorbeşte despre progresele înregistrate , dar în schimb eşecurile sunt judecate cu multă asprime.
De obicei , persoana dependentă reduce sau creste cantitatea de alcool pe care o consumă atunci când au loc evenimente în familie sau prieteni, sunt ca niște antene parabolice care captează tot ce se întâmplă în jurul lor - fie că sunt evenimente pozitive sau negative – ei traduc imediat aceste semnale într-un anumit comportament , adică beau.
O problemă majoră este aceea că, în unele cazuri, una din persoanele apropiate din anturajul alcoolicului este si ea dependenta de alcool, în această situaţie comportamentul unuia poate stimula consumul de alcool la celălalt, antrenând astfel eșecul.
Numeroase persoane dependente de alcool se tem de această etapă, extrem de dificilă, majoritatea au mai încercat să renunţe la acest tovarăş de drum de unii singuri dar nu au reuşit. Această spaimă de a nu relua băutul după dezalcoolizare este împărtăşită si de unii medici cu mai puţină experienţă care cred ca că persoana în cauză va renaşte si nu va mai bea.
Pentru a nu mai bea, este nevoie ca într-o primă fază persoana în cauză să-şi conştientizeze problema pe care o are. Apoi va trebui să facă o alegere foarte personală când va decide să nu mai bea. Când aceasta va decide că nu o să mai bea va trebui să aibă în vedere mai mulţi factori. Vă propun o trecere în revistă a trei modalităţi prin care îi puteţi sprijini în încercarea lor de a avea o viata mai sănătoasă si care de asemenea vă va ajuta şi pe voi să depăşiţi o etapă dificilă. Adică Grupurile AA, centrele ambulatorii şi centrele post cură.
Grupurile de întrajutorare – respectiv grupurile AA pot da informaţii suficiente despre alcoolism şi riscurile pe care le presupune, cât si încadrarea intr-un program de recuperare, ele oferă posibilitatea abordării fără nici un fel de menajament sau tabu a tuturor dificultăţilor, care, in general sunt ascunse, fie minimalizate. Sfaturile, informaţiile şi experiența personală sunt oferite de persoane din grup care se identifică, practic cu problema alcoolismului. Soţul, prietenul ruda sau orice altă persoana va trebui până la urma să fie interesate de mesajele care i se transmit de aceste persoane şi să accepte participarea la aceste întâlniri ale grupului, unele persoane participă chiar pe timpul spitalizării. Astfel, simpatia şi primirea pe care le oferă aceste grupuri pot fi utile, în măsura în care, practic, vă lasă libertatea de a lua deciziile pe care le consideraţi necesare.
Nu trebuie să îi fie nimănui ruşine de situaţia voastră atunci când luaţi legătura cu aceste grupuri; în fond , este vorba despre persoane aflate în suferinţă, care se adresează unui grup de sprijin , fie că este vorba despre o persoană alcoolică, fie despre cineva din anturajul său..
Dacă persoana dependentă este decisă să apeleze la această formă de ajutor, o astfel de întâlnire cu grupul va permite discutarea modalităţilor prin care poate fi rezolvată problema şi cum trebuie modificat stilul de viaţă. Grupul îi va fi alături în efortul de ași schimba atitudinea faţă de băutură şi comportamentul în general. Cu alte cuvinte o va ajuta să fie propriul său stăpân. Apoi o va încuraja să nu ajungă la o eventuală recidivă. Aşadar este vorba de un veritabil proiect terapeutic, ce se va concretiza pe parcursul întâlnirilor, el trebuie să se bazeze neapărat pe încredere. La unele dintre aceste întâlniri pot participa şi cei apropiaţi alcoolicului.
Uneori într-un moment sau altul, se poate întâmpla ca persoana dependentă să întrerupă tratamentul sau participarea la grup pentru că se simte descurajată, nu este destul de motivată, îi este ruşine, se simte vinovată. În astfel de situații grupul poate să ajute prin restabilirea contactului cu persoana respectivă, propunându-i să încerce din nou. O persoană dependentă, de multe ori are impresia că nu mai are nici un control asupra propriei sale vieţi. Obiectivul grupului este acela de ai permite sa-si regăsească autonomia, să redevină independent faţă de acel produs. Astfel este binevenit sau revenit în cadrul grupului unde învaţă într-un cadru bine structurat cum să poată duce o existenţă fericită fără alcool.

Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 19:26
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe din această categorie: « OMUL NU AR TREBUI SĂ FIE MÂNDRU

Postare articole

Pentru a adăuga un articol trebuie să te loghezi aici

Dacă dorești să te implici și nu ai cont... inscrie-te aici

Stai in legatura cu noi

Inscri-te aici si primesti in casuta ta de mail articole din revista noastra! Bucura-te de abstinenta cu Noi Insine. Nu vom folosi si nu vom furniza adresa ta de mail sau numele si nu vom trimite mai mult de 2-3 emailuri lunar.

Preambulul A.A.

logo-aa  Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin contribuţiile noastre. AA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.(Copyright © The AA Grapevine, Inc. Reprodus cu permisiune)