×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 434

Alcoolismul ca boală - complicații somatice

Consecințele medicale ale uzului de alcool reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică.

Alcoolul are efecte directe deosebit de importante asupra diferitelor organe și țesuturi. La consumatorii cronici de alcool apar importante modificări fiziologice și morfologice ce se manifestă printr-un răspuns anormal la alcool, medicamente, toxine și chiar la nutrienții obișnuiți. Aproape toate țesuturile și organele sunt vulnerabile la efectele alcoolului. Aproape toate consecințele medicale ale uzului de alcool sunt reversibile odată cu abstinența.

Complicațiile neurologice ale consumului de alcool.

Demența alcoolică

Este impropriu denumită ca atare după unii autori întrucat este datorată, pe langă efectul toxic direct al alcoolului, unor multiple deficiențe nutriționale și vitaminice induse de alcoolismul cronic, ca și unor repetate traumatisme cranio - cerebrale. Apare la alcoolicii cronici (fosti heavy - drinkers) după mulți ani de degradare și marginalizare socială.

Accident vascular cerebral

Cele mai frecvente accidente vasculare cerebrale la alcoolici sunt de natură hemoragică, embolică și trombotică și se datorează prezenței hipertensiunii, dislipidemiei, bolii aterosclerotice și/sau coagulopatiilor. Prezeța unei coagulopatii poate să fie de asemenea responsabilă pentru incidenta crescută a hematoamelor subdurale la cei ce suferă un traumatism cranio-cerebral.

Crizele epileptice simptomatice (rum fits)

Crizele comitiale legate de uzul de alcool sunt de obicei generalizate, apar fără aura, la scurt timp (6 - 8 ore) după întreruperea uzului și pot aunța instalarea sevrajului.

Tulburări cerebeloase

Intoxicația alcoolică duce la tulburări de coordonare și modifică abilitățile motorii - tulburări de echilibru.

Neuropatia periferică alcoolică

Cauza neuropatiei alcoolice este încă dezbatută. Se presupune că include atât acțiunea directă asupra fibrei nervoase cât și acțiunea indirectă prin nutriție deficitară. În cazuri severe pot fi afectați nervii care reglează funcțiile interne ale corpului. Simptomatologia poate include: amorțeli, durere la nivelul membrelor, slăbiciune musculară, crampe musculare, intoleranță la căldură, mai ales dupa exerciții fizice, impotența la bărbați, incontinența urinară, dificultăți la urinat, constipație, diaree, greață, vărsături etc.

Ambliopia alcoolică

Această afecțiune poate apare la persoanele cu uz cronic de alcool. Simptomatologia include tulburări de vedere, inclusiv scotoame și scăderea acuității vizuale începând cu porțiunea centrală a câmpului vizual. Tulburarea este cauzată de efectul toxic al alcoolului la nivelul nervului optic, ducând la neuropatia optică. Deoarece alcoolul generează depletia întregului corp de nutrienți, ambliopia alcoolică este legată de deficitul de tiamina, ceea ce duce la lezarea nervului optic. Ambliopia alcoolică este reversibilă dacă se trateaza cu dieta adecvată și multivitamine, în special tiamină (vitamina B1). Netratată duce la leziuni ireversibile ale nervului optic și pierderea vederii.

Articol preluat de la Centrul medical de diagnostic si tratament Victor Babeș

Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 19:27
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Postare articole

Pentru a adăuga un articol trebuie să te loghezi aici

Dacă dorești să te implici și nu ai cont... inscrie-te aici

Stai in legatura cu noi

Inscri-te aici si primesti in casuta ta de mail articole din revista noastra! Bucura-te de abstinenta cu Noi Insine. Nu vom folosi si nu vom furniza adresa ta de mail sau numele si nu vom trimite mai mult de 2-3 emailuri lunar.

Preambulul A.A.

logo-aa  Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin contribuţiile noastre. AA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.(Copyright © The AA Grapevine, Inc. Reprodus cu permisiune)